Built
Unbuilt
Block
Butterfly
Eagleton
Gormley
Holmes
Lowry
Manchester
Nadine
Royse
Weston
ash
Buchannan
Clemson
Hawkins
Peace
Tree
TSA Award
Brazelton
The Firm
The Principals
Awards, Publications, and Exhibits
Manchester Residence
St. Louis, Missouri

The exposed northern side of the 2,400 square foot house and the west side of the barn are shielded from northwest winds by intersecting walls made of recycled 8” split-face and 4” smooth-face earth-toned concrete blocks. The concrete blocks were hand selected from three different over-run yards to form walls that are metaphors of the earth’s protective strata, a visible part of the area’s geology. Every room of the house has a floor to ceiling framed view of the pond on the south or the meadow to the north. Circulation through the house is between the concrete block wall and a row of “structural trees.” The “structural tree” columns, a sandwich of 2x8s and 2x6s, support the main ridge beam and extend the existing tree line from the edge of the woods through the house. Two children’s bedrooms are nestled “tree house” fashion on the second floor, supported by exposed beams and structural columns.
Royse-Eagleton Architects Project